تبلیغات

سفته چیست؟چه کارایی دارد؟

سفته چیست؟چه کارایی دارد؟

 همه چیز درباره سفته          

 

سفته سندی است که به موجب آن امضاء کننده متعهد می شود تا مبلغی را در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین یا به حواله کرد او بپردازند. سفته علاوه بر امضاء یا مهر متعهد باید مشخص کننده مبلغ تعهد شده، گیرنده وجه، و تاریخ نیز باشد.

پیدایش سفته در گذشته به دلیل خطر انتقال پول از جایی به جای دیگر بوده است. تجار به کمک بانک ها در معاملات خارجی و نیز داخلی خود از سفته استفاده می کردند و در برابر، کارمزدی برای صدور سفته به نام خود و دریافت مبلغ آن درجایی دیگربه بانک می پرداختند.

امروزه در اقتصاد سفته به عنوان یک وسیله اعتباری نقش مهمی در تامین کوتاه مدت منابع سرمایه گذاری ایفا می کند و به ویژه شرکت های بزرگ با صدور و تنزیل آن نزد بانک ها مشکلات مالی جاری خود را مرتفع می سازند. آشکار است که برخورد نظام بانکی به این قبیل اسناد اعتباری از عوامل اساسی اعتبار و رواج آنها به شمار می رود.

سفته سندی معتبر اما ناشناخته

سفته نامی است که حتما بارها و بارها آن را شنیده اید و حتما بارها به بهانه گرفتن وام یا ضمانت از آن استفاده کرده اید.

حتما دیده اید که سفته را در گوشه گوشه شهر در هر دکه روزنامه فروشی که بساط سیگار ، سیمکارت اعتباری ، شارژ موبایل و کارت اینترنت را پهن کرده است ، می فروشند و این عبارت را که «سفته موجود است» خیلی جاها دیده اید و لابد پیش خود فکر کرده اید که «عجب ، سفته چه وسیله خوبی است که هرکس می تواند هرگاه اراده کند ، آن را مثل نقل و نبات بخرد و کارش را راه بیندازد» و بعد حتما به این مساله فکر کرده اید که سفته در مقابل چک ، با سختی هایی که برای گرفتنش از سیستم بانکی دارد ، چقدر به دردبخور است.

یکی از شهروندانی که برای دریافت یک وام ? میلیون تومانی از یک بانک به گفته خودش ، ? ماه به دنبال یک ضامن دارای چک می گشت ، می گوید: مشابه همین وام را از یک مرکز اقتصادی دیگر گرفتم که برای ضمانت ، سفته هم قبول می کرد.

همه اینها را حتما می دانید و حتما بارها با آن برخورد کرده اید اما شاید آن روی سکه را کمتر دیده اید که سفته یک سند معتبر اقتصادی است که به دلیل نشناختن جایگاه آن ، بسیاری از مردم را دچار مشکل کرده است.

اگر سری به دادگاه ها بزنید ، متوجه می شوید ناآشنایی با قانون سفته و این تفکر که سفته ابزاری سهل الوصول است و تبعاتی ندارد، برای مردم چه مشکلاتی ایجاد کرده است.

اگر این گزارش را بخوانید ، حتما تفکر و تصورتان درباره سفته عوض می شود.

بد نیست بدانیم سابقه کاربرد سفته به اروپا بازمی گردد و این سند از قدیم در آنجا مورد استفاده بوده است و حقوقدانان اروپایی معتقدند سفته پیش از برات و دیگر اسناد تجاری استفاده می شده است.

ظهور سفته در ایران هم به زمان تدوین قانون تجارت در سال ???? برمی گردد و امروزه در کشور ما از این سند بیش از برات استفاده می شود.حقوقدانان ایران نیز گاه از سندی سخن می گویند که عنوان «سفتجه» داشته است و فقها درباره آن بحث فراوان کرده اند اما اذعان می کنند که این سند با سفته موضوع حقوق تجارت متفاوت است و بیشتر به عقد حواله نزدیک است اما امروزه در اقتصاد ، سفته به عنوان وسیله ای اعتباری نقش مهمی در تامین کوتاه مدت منابع سرمایه گذاری ایفا می کند و حتی شرکتهای بزرگ با صدور آن نزد بانکها ، مشکلات مالی جاری خود را مرتفع می کنند. همچنین از سفته می توان به عنوان وسیله پرداخت در معاملات غیرنقدی استفاده کرد و این امر در معاملات کالاهای مصرفی بسیار معمول است و شاید همین عمومیت است که شما می بینید سفته همه جا به فروش می رسد البته بانکها و موسسات اعتباری نیز از این اسناد برای اعطای وام و تقسیط بازپرداخت آن استفاده می کنند و به این منظور ، در مقابل پرداخت وام به مشتری ، از او سفته مطالبه می کنند. همچنین در قراردادهایی که شرکتها و موسسات اداری با مقاطعه کاران منعقد می کنند ، سفته وسیله ای ارزان و مطمئن برای تضمین اجرای تعهد از سوی آنان است.

مندرجات سفته

 

به موجب ماده ??? قانون تجارت ، سفته علاوه بر امضاء یا مهر ، باید دارای تاریخ و متضمن مراتب ذیل باشد: مبلغی که باید تادیه شود با تمام حروف ، نام گیرنده وجه و تاریخ پرداخت باید در سفته مشخص باشد. پس طبق ماده ??? قانون تجارت ، سفته علاوه بر مهر یا امضاء باید دارای تاریخ باشد و علاوه بر این ، طبق بند یک همین ماده ، تعیین مبلغی که باید پرداخت شود ، با تمام حروف ضروری است.

نام و نام خانوادگی گیرنده وجه ، تاریخ پرداخت وجه ، علاوه بر اینها ، نوشتن نام خانوادگی صادرکننده ، اقامتگاه وی و محل پرداخت سفته نیز ضروری است.

در صورتی که سفته برای شخص معینی صادر شود ، نام و نام خانوادگی او در سفته آورده می شود ، در غیر این صورت به جای نام او نوشته می شود در «وجه حامل». در صورتی که نام خانوادگی یک شخص معین در سفته نوشته شود ، این شخص طلبکار می شود و در غیر این صورت هر کسی که سفته را در اختیار داشته باشد ، طلبکار محسوب می شود و می تواند در سررسید سفته ، مبلغ آن را طلب کند و اگر سررسید درج نشود ، سفته عندالمطالبه محسوب می شود و در سفته عندالمطالبه ، صادرکننده باید به محض مطالبه ، مبلغ آن را پرداخت کند اما اگر مندرجات قانونی در سفته قید نشود ، آنگاه چه می شود؟ متاسفانه قانونگذار در فصل دوم باب چهارم قانون تجارت که مقررات مربوط به سفته را بیان می کند ، به ضمانت اجرای عدم ذکر مندرجات مندرج در ماده ??? اشاره ای نکرده است اما در قوانین خارجی به این نکته اشاره شده است.

مثلا در قانون تجارت فرانسه ، پس از ماده ??? که شرایط صوری سفته را معین می کند ، ماده ??? مقرر می کند که در صورت نبودن یکی از موارد مندرج در ماده ???، سند امضائشده ، سفته محسوب نمی شود. همان طور که گفته شده است ، اگرچه در قانون تجارت ایران در مورد سفته ، به این امر اشاره نشده است که اگر یکی از مندرجات مذکور در ماده ??? قانون رعایت نشود ، نوشته مزبور مشمول مزایای سفته نمی شود اما سفته فقط در صورتی مشمول مزایای مذکور در قانون تجارت است که موافق مقررات این قانون تنظیم شده باشد و از طرفی ، اگرچه در مورد رعایت نکردن مندرجات قانونی سفته ضمانت اجرایی پیش بینی نشده ، تبصره ماده ??? قانون تجارت ، سفته ای را که فاقد شرایط اساسی مذکور در قانون تجارت باشد ، سند تجاری قلمداد نمی کند و مشمول مرور زمان اموال منقول می داند. در واقع اگر سفته مطابق مواد قانونی پر نشود، وجاهت قانونی ندارد.

سفته بدون نام

 

سفته بدون نام ، حالتی دیگر از نحوه تنظیم سفته است. در این حالت ، در تنظیم سند این امکان وجود دارد که بدهکار، سفته ای را که صادر می کند، بدون ذکر نام طلبکار به وی بدهد که در این صورت فرد می تواند یا خودش برای گرفتن در سررسید اقدام یا این که آن را به دیگری حواله بدهد.

عبارت حواله کرد در سفته به شخص دارنده این اختیار را می دهد که بتواند سفته را به دیگری منتقل کند ولی اگر حواله کرد ، خط خورده شود ، دارنده سفته نمی تواند آن را به دیگری انتقال دهد و تنها خود وی برای وصول آن اقدام کند ، علاوه بر آن که می تواند با پشت نویسی آن را به شخص دیگری انتقال دهد.

پشت نویسی سفته

 

پشت نویسی سفته مانند چک برای انتقال سفته به دیگری یا وصول وجه آن است. اگر پشت نویسی برای انتقال باشد ، دارنده جدید سفته دارای تمام حقوق و مزایایی می شود که به آن سند تعلق دارد. انتقال سفته با امضای دارنده آن صورت می گیرد. همچنین دارنده سفته می تواند برای وصول وجه آن به دیگری وکالت دهد که در این صورت باید وکالت برای وصول قید شود.

سقف سفته 

هر برگ سفته ، سقف خاصی برای تعهد کردن دارد ، مثلا اگر روی سفته ای درج شده باشد «ده میلیون ریال» یعنی آن سفته حداکثر برای تعهد یک میلیون تومان دارای اعتبار است و با آن نمی توان به پرداخت بیش از یک میلیون تومان تعهد کرد.

ماهیت حقوقی سفته

 

خسروی ، مستشار شعبه ?? دادگاه تجدیدنظر در این باره می گوید: امضای سفته ذاتا عمل تجاری را تشکیل نمی دهد.

تکالیف دارنده سفته

خسروی در این خصوص می گوید: اگر متعهد سفته در سررسید از پرداخت مبلغ مندرج در آن امتناع کند ، دارنده سفته مکلف است به موجب نوشته ای که واخواست یا اعتراض عدم تادیه نامیده می شود ، ظرف مدت ?? روز از تاریخ وعده سفته اعتراض خود را اعلام کند که برای واخواست به مجتمع قضایی مراجعه و نسبت به تنظیم و ارسال آن برای صادرکننده سفته اقدام می کند و از تاریخ واخواست ظرف مدت یک سال برای کسی که سفته را در ایران صادر کرده و مدت ? سال برای کسانی که سفته را در خارج از ایران صادر کرده اند ، طبق مواد ??? و ??? قانون تجارت اقامه دعوی کند. در صورتی که دارنده سفته به تکالیف قانونی خود اقدام نکند ، حق اقامه دعوی علیه پشت نویس ، ضامن پشت نویس را ندارد و از امتیازات اسناد تجاری بهره مند نمی شود.

راههای وصول وجه سفته

مستشار شعبه ?? دادگاه تجدیدنظر در این خصوص نیز می گوید : برای وصول وجه سفته از ? طریق می توان اقدام کرد :

از طریق اجرای اسناد رسمی : چون سفته از اسناد لازم الاجراست ، در صورتی که دارنده به وظایف قانونی خود عمل کرده باشد ، می تواند علیه صادرکننده ، پشت نویس و ضامن به اجرای اسناد رسمی واقع در اداره ثبت مراجعه و تقاضای توقیف اموال بلامعارض اشخاص فوق و وصول طلب خود را کند.

از طریق مراجع قضایی دادگستری : دارنده سفته با تقدیم دادخواست حقوقی علیه یک یا تمام مسوولان سند تجاری اقامه دعوی می کند و در صورتی که به محکومیت قطعی صادرکننده منجر شود و اگر اموالی از محکوم تحصیل نشود، می تواند به استناد قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی تقاضای بازداشت شخص محکوم را کند.

تاملی در نظام حقوقی سفته

        تصویب قانون جدید صدور چک، و مطرح شدن مجدد آن به عنوان وسیله صرفاً پرداخت و عدم امکان استفاده از چک به صورت و عده دار (برای کسب اعتبار و تضمین) فرصتی به دست داد تا به وضعیت سفته که وسیله پرداخت اعتباری هم ارز برات می باشد و از این پس احتمال استفاده فراگیر از آن وجود خواهد داشت، بیشتر توجه شود.  

.تصویب قانون جدید صدور چک، و مطرح شدن مجدد آن به عنوان وسیله صرفاً پرداخت و عدم امکان استفاده از چک به صورت و عده دار (برای کسب اعتبار و تضمین) فرصتی به دست داد تا به وضعیت سفته که وسیله پرداخت اعتباری هم ارز برات می باشد و از این پس احتمال استفاده فراگیر از آن وجود خواهد داشت، بیشتر توجه شود.

 

.سفته در لغت به معنای « مالی که به شهری دهند و به شهری باز ستانند» آمده و معال کلمه فته طلب یا جواز طلب می باشد. اما در اصطلاح حقوقی از سفته به عنوان یکی از اسناد تجارتی چنین تعریف شده است: « فته طلب سندیست که به موجب آن امضا کننده تعهد می کند مبلغی در موعد معین یا عند المطالبه در وجه حامل یا شخص معین و یا به حواله کرد آن شخص کار سازی نماید.»سفته از لحاظ تاریخی نه در شکل امروزی آن بلکه به صورت نوشته هایی در قدیم معمول بوده است. مثلاً در بازار این امکان وجود داشته که بازرگانی جهت به دست آوردن اعتبار مورد نیاز با دیگری تماس حاصل نماید و نوشته هایی را حاکی از پرداخت مبلغی در سر رسید معین به دست آورد و آنها را به اعتبار مدیون معامله کند: خواه واقعاً طلبی در کار بوده یا نبوده باشد.در کشور فرانسه، سفته سابقه بسیار قدیمی دارد و از زمانهای دور این سند با انعکاس عبارت « حواله کرد» در روی آن قابلیت معامله و دست به دست گشتن را داشته ، اما به تدریج در قرون ?? و ?? با گسترش استفاده از برات و اسکناس در امور بازرگانی اهمیت خود را از دست داده است، به ویژه اینکه در آن زمان افراد غیر بازرگان هم تمایلی به متعهد شدن در مقابل کسی که او را نمی شناختند، مگر در یک سررسید معین، از خود نشان نمی دادند.پس از قرون یاد شده ، سفته به تدریج از انزوای خود بیرون آمد و دو نقش مهم را تدریجاً عهده دار گشت؛ اول ، وسیلهای گردید جهت کسب اعتبارات مالی و دوم، در معاملات مربوط به حق سرقفلی به عنوان ابزار پرداخت مورد استفاده قرار گرفت.اما کاربرد سفته در امور تجاری به تدریج از این هم فراتر رفت. با آغاز دوره شکوفایی اقتصادی ، تجار جدید که تازه فعالیت بازرگانی خود را شروع کرده بودند، به دلیل عدم وجود امکانات بالفعل در پرداخت مبالغ هنگفت، از فته طلب که سندی مهلت دار بود استفاده می کردند. ولی زمانیکه دوباره بحران اقتصادی جامعه را فرا می گرفت و صادر کنندگان سفته در موعد سند قادر به پرداخت وجه آن نبودند، باز مشکلات بزرگی دامنگیرشان می شد.

.سفته در کنوانسیون ژنو ???? مورد بررسی تفصیلی واقع نگردید، و تنها مواد ?? تا ?? مقررات متحد الشکل در اکثر قریب به اتفاق مسائل مربوطه، به قواعد پایه گذاری شده درقسمت برات برگشته داده شده است.

با وجود این، ماده ?? ضمیمه دوم قرار داد اول دو اختیار به نفع کشورهای امضا کننده پیش بینی می نماید:اختیار اول – هر یک از طرفهای معظم متعاهد مختارند مقررات مربوط به سفته مورد پیش بینی در کنوانسیون را در قلمرو خود وارد قوانین ملی ننمایند.توضیح آنکه در قوانین مربوط به اسناد تجارتی بعضی کشورها نظیر لتونی، سفته در درجه اول اهمیت قرار داشته و ضوابط دیگر اسناد تجارتی ، به رژیم حقوقی سفته ارجاع داده شده است. برای این کشورها طبعاً مقررات کنوانسیون در مورد سفته قابل قبول نیست . زیرا مواد ??تا ??، حل مسائل سفته را به قواعد برات محول می نماید.کنفرانس پس از بررسی های لازم چنین نتیجه گرفت که این اختیار ضرر کلی برای قواعد متحد الشکل در بر نخواهد داشت: چه سفته اصولاً بیشتر از اهمیت ملی برخوردار است تا بین المللی، به علاوه در بعضی از کشورها این سند نوشته ای است که در داخله گرد می کند و برات فقط برای پرداختهای اعتباری بین المللی مورد استفاده قرار می گیرد.

اختیار دوم-این اختیار به کشور امضا کننده اجازه می دهد، در صورت لزوم سیستم حقوقی بخصوصی را برای سفته تأسیس کرده و به این ترتیب صرفاً به ارجع دادن به قواعد برات اکتفا نکنند. در کشورهای اسکاندیناوی، ژاپن و لهستان از اختیار مزبور استفاده شده و مقررات خاصی جهت فته طلب تدوین گردیده است.

.کشور فرانسه از این دو بند ماده ?? استفاده نکرده و تنها در مواد ??? و ??? قانون تجارت ، مواد ?? تا ?? کنوانسیون را بازگو می کند. این روش مورد انتقاد عده ای از حقوقدانان آن کشور واقع شده است. این گروه عقیده دارند اجرای قواعد برات که عمل حقوقی سه جانبه است در مورد سفته که در ابتدا تنها دارای دو طرف می باشد،خالی از اشکال نخواهد بود.

با وجود این که کنوانسیون ژنو در سال ???? برابر ???? شمسی به تصویب کشورهای عضو رسیده، مع ذلک قانونگذار سال ???? کشورمان، مقررات قبلی کشور فرانسه را در قسمت سفته همانند مورد برات، منعکس نموده است . اما قواعد سابق فرانسه (عمدتاً مقررات سال ????) در این مورد با مقررات کنوانسیون انطباق داشته است. نتیجتاً ملاحظه می شود در قانون تجارت ایران، همانگ با طرح کنوانسیون ، بتجویز ماده ??? ، مقررات برات در قسمت سفته نیز جاری می باشد.

 

.در حال حاضر از لحاظ کاربرد عملی ، ملاحظه می شود سفته هنوز مورد استفاده قرار می گیرد. در حالیکه برات تقریباً در داخل کشور متروک شده است. در این شرایط می توان گفت، ایران در زمره ممالکی است که سفته در آنها مهمترین وسیله پرداخت اعتباری در داخل کشور می باشد. با این اختلاف که کشورهای مذکور دارای مقررات مستقلی در این باره هستند؛ حال آن که در ایران برای حل مسائل سفته لزوماً می بایست به سیستم حقوقی برات، که خود به عنوان سند تجارتی دیگر تقریباً کاربردی درون مرزی ندارد ، رجوع نمود.

.در هر حال ضروری است شناخت عمیق تر نسبت به مکانیزم سفته در مقایسه با برات حاصل آید . بررسی تطبیق سیستم حقوقی این دو سند اجازه خواهد داد تا چار چوب حقوقی خاص سفته بیشتر روشن شده و اسباب حصول نتیجه گیریهای لازم فراهم آید.

 

 

منبع :egtesad.parsfa.com

پاسخ دهید

18 نظر

mm  ۱۳۹۱/۰۹/۲۷ - ۲۰:۲۸:۰۶

با سلام یه سوالی داشتم من به یه شرکتی جهت ضمانت یه سفته 5 میلیون تومانی دادم که فقط اسم و فامیل و کد ملی ام را وارد کردم و امضا کردم و با سبابه چپم هم انگشت زدم میخواستم بدونم برام مشکلی پیش نمیاد؟ چون پشتش ننوشتم که جهت ضمانته و همچنین تارخ هم نزدم، اونا خودشون تاریخ بزنن میتونن برام مشکلی به وجود بیارن؟

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

باسلام حضور شما دوست گرامی باید بگم متاسفانه به دلیل نا آشنایی وبی توجهی بعضی از دوستان درمورد سفته وکارایی آن ممکن است برای خیلی ها مشکلاتی به وجود بیاید طبق قانون به موجب ماده ??? قانون تجارت ، سفته علاوه بر امضاء یا مهر ، باید دارای تاریخ و متضمن مراتب ذیل باشد: مبلغی که باید تادیه شود با تمام حروف ، نام گیرنده وجه و تاریخ پرداخت باید در سفته مشخص باشد. پس طبق ماده ??? قانون تجارت ، سفته علاوه بر مهر یا امضاء باید دارای تاریخ باشد و علاوه بر این ، طبق بند یک همین ماده ، تعیین مبلغی که باید پرداخت شود ، با تمام حروف ضروری است. نام و نام خانوادگی گیرنده وجه ، تاریخ پرداخت وجه ، علاوه بر اینها ، نوشتن نام خانوادگی صادرکننده ، اقامتگاه وی و محل پرداخت سفته نیز ضروری است بنابراین طبق فرمایشات شما این سند نمی تواند قانونی باشد مگر اینکه از راه غیر قانونی آن راقانونی کنند..

امیر  ۱۳۹۲/۰۱/۱۰ - ۰۱:۲۰:۴۸

با سلام و تشکر بابت متن مفبدی که در اختیار ما گذاشتید. یک موسسه ی معتبر از ما خواسته که به عنوان تامین کننده ی بخشی از مصالح مورد نیازشان؛ از بابت تضمین تطابق کالای فروخته شده علاوه بر تضمین ارسال کالا پس از دریافت ثمن معامله, مبلغی سفته برایشان صادر کنیم.لطفا راجع به چگونگی صدور و قید شرایط, برای جلو گیری از سوء استفاده احتمالی راهنمائی بفرمائید. با تشکر

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

سلام دوست عزیز از انجایی که خودتان فرمودیدموسسه معتبر است بنابراین جای نگرانی نیست فقط شرایط آن درمتن بالا وجود دارد لطفا یکبار دیگه مطالعه فرمایید باتشکر

bikass  ۱۳۹۲/۰۲/۰۴ - ۰۰:۲۷:۰۲

با سلام خسته نباشید من میخوام تو یک کارخونه ای در سسمت مدیر فروش مشغول به کار شم 23سالمه خودمم دستم خالیه هیچی ندارم و اونا از من سفته 500میلیونی بابت ضمانت میخوان البته از بقیه مدیر فروش ها هم گرفتن که اگه مثلا اتفاقی بیفته.... منم نگرانم یعنی موندم چیکارکنم با خودم میگم اگه 1بیاد اونجارو جم کنه ببره اصلا از همون همکارام این کارو بکنه با 1برنامه ای کارا بیفته گردن من اون موقع چیکار میکنم!!!حالا نمیدونم چیکار کنم خودمم خیلی به کار احتیاج دارم لطفا منو کامل راهنمایی کنید اگه سفته بدم چطور باید بنویسم چیکار کنم یا اصلا همچین کاری نکنم؟! ممنون

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

باسلام خدمت شما دوست گرامی اولا بایدعرض شود که امروزه شرکتهای بزرگ برای تضمین کارکارمندان خود ازهمه سفته طلب میکنند واین یک عمل طبیعی شده.شماسفته روتحویل بدهید که خودشان پرکنند چون درنتیجه ناقص پرکردن آن برای شما باعث هزینه اضافی میشود آنجاییکه شمافرمودیدقراراست بعنوان مدیرفروش دراین شرکت استخدام شوید کارمدیرفروش به گونه ای است که کسی نمی تواند به این راحتی پاپوش درست کندچون اگرحسابداری خونده باشیدهمه سند های تحویل ، دریافت وفروش کالا درسه یا چهارنسخه(باتوجه به بزرگی یاکوچکی شرکت) برای قسمتهای مختلف فرستاده میشود واگردریک قسمت مشکلی پیش بیاید بامراجعه به نسخه های دیگر به راحتی میتوان آن مشکل رابرطرف کرد.موفق باشید

bikass  ۱۳۹۲/۰۲/۰۶ - ۱۲:۳۷:۵۲

سلام ممنون از راهنماییتون!خیالم راحت شد....فقط اگه امکان داره لطفا کاملا توضیح بدید که سفته رو برا اونجا چطور پرکنم؟؟!هرچند که اونا خودشونم پر کنن میخوام یاد بگیرم!در ضمن اونجا 1کارخونه بزرگ کفش هست! ممنون

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

هر برگ سفته سقف خاصی برای تعهدکردن دارد ، مثلا اگر روی سفته ای نوشته شده باشد تا «یک میلیون ریال» یعنی آن سفته حداکثر برای تعهد 100 هزار تومان دارای اعتبار است و با آن نمی توان به پرداخت مثلا 200 هزار تومان تعهد کرد.طبق ماده 308 سفته علاوه بر امضا یا مهر باید دارای تاریخ بوده و علاوه بر این ، اطلاعات زیر هم روی آن ثبت شود: مبلغی که باید پرداخت شود، نام و نام خانوادگی گیرنده وجه ، تاریخ پرداخت وجه ، علاوه بر اینها نوشتن نام و نام خانوادگی صادر کننده ، اقامتگاه وی و محل پرداخت سفته نیز ضروری است. در صورتی که سفته برای شخص معینی صادر شود، نام و نام خانوادگی او در سفته آورده می شود، در غیر این صورت به جای نام او نوشته می شود در «وجه حامل». در صورتی که نام خانوادگی یک شخص معین نوشته شود، این شخص طلبکار می شود و در غیر این صورت هر کسی که سفته را در اختیار داشته باشد طلبکار محسوب می شود و می تواند در سر رسید سفته مبلغ آن را طلب کند البته اگر سفته عندالمطالبه باشد، صادرکننده باید به محض مطالبه مبلغ آن را پرداخت کند.(داخل پرانتزعرض شود که هرشرکت یاسازمانی شایدروشهای متفاوتی برای اخذ سفته داشته باشند ولی من روش کلی وجامع رو دربالا گفتم)

روژان  ۱۳۹۲/۰۲/۱۲ - ۲۲:۳۶:۴۶

سلام آقای مدیر من یک پیشنهاد داشتم اینکه شما دراطاق گفتگویتان یک مبحث بعنوان سفته ایجاد کنید تا همه بتوانند درانجا نظرات رو بخونند ونظربدهند.

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

سلام دوست گرامی مرسی ازپیشنهادتون حتمادرتالار گفتمان قرار میدهیم

مسعود  ۱۳۹۲/۰۶/۰۶ - ۱۸:۲۰:۲۵

با سلام از شما راهنمائی می خواستم . من از یک نفر حدود 10 میلیون تومان طلب دارم. میخوایتم ازش سفته بگیرم راهنمائی کنید چصور سفته را پر کند که از نظر حقوقی قابل پیگیری باشد. با سپاس

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

دوست عزیز همانطور که درپایین گفته شده است طبق ماده 308 سفته علاوه بر امضا یا مهر باید دارای تاریخ بوده و علاوه بر این ، اطلاعات زیر هم روی آن ثبت شود: مبلغی که باید پرداخت شود، نام و نام خانوادگی گیرنده وجه ، تاریخ پرداخت وجه ، علاوه بر اینها نوشتن نام و نام خانوادگی صادر کننده ، اقامتگاه وی و محل پرداخت سفته نیز ضروری است دراین صورت است که سفته حالت قانونی پیدا میکند

یک زن  ۱۳۹۲/۰۷/۰۷ - ۲۳:۰۳:۲۳

سلام مشکل بزرگی با همسرم پیدا کرده ام (برای دومین بارخیانت کرده است) و حال پشیمان است و من قصد دارم برای ادامه زندگی با او تضمینی دریافت کنم. آیا گرفتن سفته از او گزینه مناسبی است یا پیشنهاد بهتری دارید؟ در ضمن او نیز میخواهد شرط بگذارد که فقط در صورتیکه چنین کاری را برای بار سوم تکرار کرد من بتوانم از ضمانت داده شده استفاده کنم! چه پیشنهادی دارید؟

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

باسلام خدمت شماواقعیتش این مشکل شمارو میتونید با یک وکیل درمیان بگذارید درمورد سفته شما باید جرم همسرتون را با مدرک قانونی اثبات کنید تا بتونید از سفته استفاده کنید من پیشنهاد میکنم با یک وکیل مشورت کنید تا یک راه قانونی پیشنهاد بدهد چون سفته برای مسائل مالی اکثرا بکار میرود. تشکر بخاطر اینکه نظر گذاشتید

امیر احمدی   ۱۳۹۲/۰۹/۱۸ - ۱۹:۱۷:۵۰

سلام ممنونم بابت مطالب مفیدتون میخواستم بدونم سفته صرفا با اثر انگشت شخص با سواد قابل پیگرد هست یا نه؟؟؟ ممنون میشم اگه سریع جواب بدید با سپاس فراوان

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

سلام دوست گرامی من این سوال شما رو درپایین اگه میخوندید جواب دادم علاوه بر امضا یا مهریا(اثر انگشت فرق نمیکنه باسواد یا بیسواد که مطمئنا هرکس سواد داشته باشه کمتراز اثرانگشت استفاده میکنه ولی اثر انگشت از امضاء هم قانونی تر است) باید دارای تاریخ بوده وهمچنین مبلغی که باید پرداخت شود، نام و نام خانوادگی گیرنده وجه ، تاریخ پرداخت وجه ، علاوه بر اینها نوشتن نام و نام خانوادگی صادر کننده ، اقامتگاه وی و محل پرداخت سفته نیز ضروری است دراین صورت است که سفته حالت قانونی پیدا میکند وقابل پیگیری است

شجاعی  ۱۳۹۲/۰۹/۲۶ - ۱۵:۲۲:۳۹

سلام طلب کارم وسفته سفید امضاء دارم فقط امضاء شده اثر انگشت نداره میتونم اقدام کنم

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

دوست عزیز اگه تاریخ ومبلغ مورد نظر هم قید شده باشد بله می توانید

eg  ۱۳۹۲/۱۰/۰۱ - ۱۴:۴۹:۴۶

با سلام ، در شرکتی که مشغول بکار بودم بابت ضمانت سمتم ( خزانه و صندوق ) ، مبلغ 25 میلیون تومان سفته از من تحویل گرفته شد با اتمام مدت قرارداد وعدم نیاز به نیرو با اینجانب قطع همکاری گردید در زمان تسویه حساب و درخواست بازگرداندن سفته ها بعد از چند نوبت پاسخشان مفقود شدن سفته ها به اینجانب بود ( لازم بتوضیح است که سفته ها در اختیار مدیر عامل شرکت بازای یک رسید دریافتی که حاوی ارزش سفته و شخص صادر کننده آن بدون قید کلمه ضمانت تحویل گردید ) بعد از اعتراضم ، در جواب گفتند که طی یک صورت جلسه میتوانیم شماره سفته های مفقودی را اعلام نمائیم ( توسط اسکن سفته ها )و بگوئیم که تحویل این شرکت بوده است و بعلت مفقودی از درجه اعتبار ساقط میباشد که در آینده مشکلی برای اینجانب بوجود نیاید باید متذکر شوم که د

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

دوست گرامی متن شما ناقص رسیده اما من باتوجه به متنتان فهمیدم که سفته شما مفقود شده اگه واقعا مفقود شده باشه ودردست کسی نباشد مشکلی وجود ندارد کمااینکه شماپافشاری کنید تابتوانیدحداقلیک رسید از این شرکت بگیریدمبنی براینکه شمااین سفته هارابرای ضمانت کارتون گذاشتید واین شرکت ادعا میکندکه سفته هامفقود شده اند واینونزدخودتان نگهدارید(رسیدتان همراه با مهروامضاءمعتبر شرکت باشد)

jam  ۱۳۹۳/۰۲/۱۷ - ۱۶:۱۴:۴۵

با سلام من کارمند یک شرکت هستم که 3 سال پیش ازم سفته 200 میلیونی تومنی گرفتند برای ضمانت کاری و ازمن خواستن که فقط یک امضاء بزنم وهیچ چیز دیگری ننوشتم والان که میخوام از اونجا استعفا بدم بهم نمیدن امروز وفردا میکنن می خواستم بدونم با اون سفته ها چه بلایی سر من میاد ؟ممنونم خواهشا کامل راهنمایی کنید

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

باسلام دوست گرامی توضیح این مطلب رااگردراینجا دوباره بیاورم تکراری می شود شمالطفادرپایین نظرات وپاسخ ها را چک بفرمایید به جواب خودتان میرسید.باتشکر

علیرضا  ۱۳۹۳/۰۳/۲۸ - ۰۸:۲۴:۰۳

با سلام . بنده در سال 87طبق توافق کاری با یکنفر مبلغ2میلیون سفته جهت ضمانت در اختیار ایشان قرار دادم در سال 90قرارداد به پایان رسید ولی من فراموش کردم سفته ها را پس بگیرم حالا بعد از 3سال ایشان سفته ها را به اجرا گذاشته اند ممنون میشم راهنمایی کنید.با تشکر

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

باسلام شما می توانیدازطریق مراج قانونی کارتان راپیگیری کنید باتشکر

محمد  ۱۳۹۳/۰۴/۲۲ - ۱۹:۳۸:۰۷

سلام ، من سفته هایی فقط با امضا و مهر که از یک شرکت به عنوان ضمانت پولم گرفتم. بعد از مدتی صاحب شرکت به جرم اخلال در نظام بانکی به زندان افتاد و من و دیگران هم برای اینکه به قول معروف سرمون بی کلاه نمونه رفتیم و یک شکایت از اون به عنوان کلاه برداری کردیم که پس از مدتی(یک سال) با رضایت مدت دار(یک سال) او تعهد به پرداخت بدهی خود شد که پس از اتمام مدت و ندادن بدهی خود دوباره به زندان افتاد. آیا خودم میتونم جهای خالی تاریخ صدور و مبلغ را بنویسم و اقدام به اجرای سفته ها به صورت اسناد تجاری بکنم؟ با تشکر فراوان از شما

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

سلام دوست کرامی اولامن این روش راتایید نمی کنم ولی بایدمراقب باشیدچون ممک است برایتان مشکل ب. وجودبیایدبعنوان مثال ممکن است اون صاحب شرکت از سفته های شما کپی کرفته باشه وبعدابادید تغییرات شمازیرسوال برویدیا مبلغ سفته های شمابادوستاتان برابر باشد بنابراین باتغییرآن دوباره زیرسوال می روید بنابراین این کاررانکند

فاطمه ب  ۱۳۹۳/۰۵/۱۰ - ۱۳:۲۶:۲۳

سلام خسته نباشید من و شوهرم در کار بازاریا بی قراره دریک شرکت استخدام شویم واز ما سفته میخواهند و من نمیدانم در این سفته چه بنویسم که جز تعهد ما نسبت به اون شرکت ارزشی دیگری نداشته باشد که بعدا سوءاستفاده بشود لطفا راهنماییم کنید که چه توضیحاتی بنویسم بعدا با مشکل مواجه نشوم

علی رهبر(accounting0098)  ۱۳۹۷/۰۹/۲۷ - ۱۴:۱۸:۲۷

باسلام من پاسخ شما را در سوالای دیگران به طور کامل تشرح کرده م لطفا برای پرهیز از دوباره کاری به مطالب پایین تر مراجعه فرمایید موفق باشید

محمد  ۱۳۹۳/۱۰/۲۳ - ۱۵:۱۰:۴۸

سلام پشت سفته یکی از دوستانم که بدهکار بوده را به عنوان ضامن امضا کردم.دوستم هم فقط سفته سفید امضا کرده بابت ضمانت چکش که پاس نشده.البته رسید بابت دادن سفته ها که ضامانت چک بوده هم داریم. طرف مقابل از ما دونفر شکایت کرده آیا من به عنوان ضامن باید پرداختی انجام بدم.لطفا راهنمایی کنید واگر راه حلی برای عدم تعهد من هست بفرمایید. باتشکر

BHW  ۱۳۹۶/۰۲/۰۴ - ۰۵:۰۵:۵۲

Hiya very cool site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds also? I am glad to search out so many useful info right here in the submit, we'd like work out more strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

Rosella  ۱۳۹۶/۰۶/۱۵ - ۰۰:۲۷:۲۲

Hey there would you mind letting me know which hosting company you're utilizing? I've loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good hosting provider at a reasonable price? Thank you, I appreciate it!

Aja  ۱۳۹۶/۰۶/۱۵ - ۰۲:۱۷:۲۴

Wow, this article is pleasant, my sister is analyzing these things, therefore I am going to tell her.